repair café

repair

café

Hier kun je spullen aanbieden om te laten repareren en zo je portemonnee en het milieu te sparen. We starten om 13.00 uur en zijn open tot 16.00 uur. Je kunt langskomen met je spullen tot 15.30 uur. De bedoeling is dat je tijdens de reparatie aanwezig bent en zo mogelijk meekijkt en meehelpt.

Wat repareren we zoal? Je moet dan denken aan huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers, koffiezetapparaten en elektrisch gereedschap, maar ook kinderspeelgoed. Ook als je een probleem hebt met je laptop of mobiele telefoon ben je van harte welkom.

We repareren geen fietsen, want we willen de plaatselijke fietsenmaker niet in de wielen rijden.

We doen wel kleine reparaties aan kleding en textiel. Zorg wel dat wat je aanbied schoon is.

lees verder

geprek met

Peter

Peter Spruijt is initiatiefnemer van het Repair Café. Ik stel hem enkele vragen.

Hoe ben je tot het Rapair Café Schalkwijk gekomen?

Peter: Ik zag wel eens een Repair Café en toen dacht; als ik straks met pensioen ben dan ga ik dat ook regelen voor Schalkwijk. Er zijn weliswaar cafés in Houten en Nieuwegein, maar Schalkwijkers blijven graag aan deze kant van de brug.

Hoe ben je te werk gegaan?

Ik keek in mijn omgeving naar mensen die zowel technisch als enthousiast zijn. Ik hoefde niet ver te kijken, want aan de overkant van de Wetering vond ik Piet Koet en Maarten Houwer, die ook nog eens zijn schuur als werkplaats ter beschikking stelde. Het was moeilijker om iemand te vinden die achter de naaimachine wilde zitten voor verstelwerk aan kleding. Maar via een schoonheidsspecialiste in het dorp die heel veel mensen kent, kregen we de naam van Marianne van Bennekom door. Ik ben naar haar toegegaan en ze reageerde positief. We zoeken eigenlijk nog een tweede persoon voor de naaiklussen. En we hebben ook Johan de Bruin gestrikt. Die komt transfervrij over van Repair Café Houten, waar hij zes jaar gewerkt heeft. Hij wil ook graag in zijn eigen dorp werken. 

Zijn jullie allemaal specialist?

Nou ja, Maarten komt uit de elektro-hoek en Piet is gewoon een breed klusser. Ieder kent hem wel van zijn legerauto. En Piet is goed in het creëren van een goede sfeer binnen de groep, dat is ook belangrijk.

Jullie gaan drie maanden proefdraaien?

Ja. we zijn open op 9 december 2023 en 13 januari en 10 februari 2024. Dan evalueren we. Hebben we drie keer zonder klanten gezeten, dan stoppen we, stond er drie keer een rij van de deur tot aan de Lagedijk, dan moeten we een grotere ruimte zoeken. Maar waarschijnlijk ligt de werkelijkheid ergens in het midden en gaan we hier verder. We zien uit naar de mensen die met hun spullen komen komen.

Frans Hollander, Uit TrosselTips 58 van 1-12-2023

lees verder
foto

waar en

wanneer

Elke tweede zaterdag van de maand, telkens van 13.00 tot 16.00 uur aan de Lagedijk 5 in Schalkwijk.

zaterdag 13 januari 2024

zaterdag 10 februari 2024.

zaterdag 9 maart 2024

zaterdag 13 april 2024.

zaterdag 11 mei 2024

zaterdag 8 juni 2024.

voor info: klik hier