samen eten in de wiese

samen eten

in de wiese

Elke tweede woensdagavond kan er in de grote zaal van de Wiese worden gegeten. Een groep van tusssen de vijftig en de honderd deelnemers eten dan gezamenlijk een maaltijd die door de organisatoren De Zonnebloem en e Wiese wordt geregeld. U krijgt een driegangenmenu, dat € 15 kost, inclusief een drankje. Iedereen is van harte welkom.

lees verder

hoe

geregeld

Vanaf 17.00 uur is de bar open voor een drankje, en vanaf 17.30 uur gaan de deuren van Restaurant de Wiese open, waar om 18.00 uur de soep wordt geserveerd. Kosten van de avond zijn € 15,00 (diner incl. drankje). Voor extra drankjes zijn (geldig blijvende) muntjes te koop. Opgeven kan tot vijf dagen voor de datum bij of bij Dinie de Boer 06 46194500 - rudiebo@casema.nl.

foto frans hollander

hoe

ontstaan

In december 2022 was het tien jaar geleden dat voor de eerste keer Samen eten in de Wiese plaatsvond. Een mooie gelegenheid om eens te praten met organisatoren van het eerste uur: Dineke van Bemmel en Dinie de Boer. “We zijn gelijk begonnen met de Wiese. De gemeente had bepaald dat alles naar de Wiese moest en de verenigingen kregen de opdracht om iets in de Wiese te organiseren. De Zonnebloem en Werkgroep Senioren Schalkwijk hebben de koppen bij elkaar gestoken om iets te bedenken. Het idee van het eten kwam van Dineke van Bemmel: “Ik had iets dergelijks gezien in Houten en het leek me goed dat ook in Schalkwijk te doen. Maar aanvankelijk zagen de besturen alleen maar apen en beren, totdat ik zei: Laten we het een keer proberen.”

Die eerste keer waren er gelijk al zo’n 70 bezoekers, uit Schalkwijk, maar ook uit Houten. En veel van die bezoekers zijn maandelijks blijven komen. “We werkten met veel vrijwilligers, voor de verkoop van de muntjes, voor de administratie, voor de bediening, voor de afwas en het eten werd bereid door Martijn van de Gun, die toen de beheerder van de Wiese was en van huis uit kok. Hij zag het helemaal zitten en was een goede stimulans.” Na die eerste keer was het nog de vraag of we zouden doorgaan, maar al snel werd besloten het maandelijks te doen op de tweede woensdag in de maand.

We hadden geen menukaart, dus het eten was altijd een verrassing. Het kwam wel eens voor dat iemand kwam eten en het eten maar niets vond. Die zag je dan niet meer terug. Er waren ook bezoekers uit Houten, Een groepje van vier, dat met de Regiotaxi kwam, at ook altijd al in Schonenveld op de dinsdag voor onze woensdag. Maar ook daar kookte Martijn, dus die mensen kregen twee dagen achter elkaar hetzelfde te eten. Voor hen werd dan gauw een blik opengemaakt, zodat er toch wat anders was.

Toen Martijn vertrok uit Schalkwijk zijn we gaan samenwerken met de dames van de Wiese; Ria en Jolanda. Zij maken de soep en het toetje en regelen een cateraar voor het hoofdgerecht. Toen op een keer bleek dat er te weinig aardappelen zouden zijn, hebben de zusjes snel even de frituur aangezet om wat patatten bij te bakken. Inmiddels was Welzijn Ouderen opgegaan in De Trossel en ook de Zonnebloem werkt daarmee samen. De organisatie achter Samen eten in de Wiese kan veranderen, maar een sterke activiteit als dit Eten blijft gewoon bestaan.

Frans Hollander in: TrosselTips 46 van december 2022

Lees verder